5 terület hogyan segíthet Önnek az okostelefon, hogy hatékonyabbá váljon

Az okostelefon napjaink nélkülözhetelen kelléke lett. Hogyan tud hatékonyabb lenni úgy, hogy közben ne váljon a rabjává? Olvasson tovább, és megtudhatja!

Az okostelefon mindazt tudja, amire sokan évtizedek óta vágytak, legyen szó munkáról vagy szórakozásról. Elérjük e-mailjeinket, akár távolról is dolgozhatunk. A felhőben tárolt naptárunk mindig elérhető, akár magánéletünk, akár professzionális teendőinket szeretnénk nyilvántartani. Útközben hallgathatunk zenét, akár a Youtube-ről is.

Mivel tehetjük magunkat még hatékonyabbá és használhatjuk ki akár a napi ingázást még jobban?

Felhő

Ha még nem hallott a felhő fogalmáról, semmi vész, segítünk eligazodni. Eszközeink gyarapodásával – laptop, tablet, fablet, okostelefon, okosóra – azzal szembesültünk, hogy a helyileg tárolt fájlok másutt nem elérhetőek. Ennek megoldása a felhő – angolul ’cloud’ – megjelenése előtt az volt, hogy a fájlokat át kellett másolnunk minden egyes eszközre. Ez körülményes és időigényes feladat. Magában hordozza a hiba lehetőségét is. Ha sokat vagyunk úton, előbb-utóbb óhatatlanul nem a legutolsó verziót fogjuk frissíteni, vagy éppen nem találjuk, hova is mentettük.

Ennek megoldására jött létre a felhő. Lényege, hogy a fájlokat nem a helyi eszközökön tároljuk, hanem egy távoli szerver nekünk fenntartott részén. Ennek eredményeként akár az okostelefon, akár a tablet vagy valamelyik másik eszköz van éppen használatban, ugyanaz a tartalom látható.

A kényelmi szemponton kívűl a biztonság is a felhő mellett szól. Bár különböző szolgáltatók esetén a részletek eltérhetnek, jellemzően készül biztonsági másolat a felhőben, azaz a szerveren vagy szervereken tárolt tartalmakról. Ezzel szemben ha helyi eszközünkön tároljuk az adatokat, annak meghibásodása esetén nem, vagy csak igen költségesen módon szerezhetjük vissza tartalmainkat.

A felhő felépítéséből adódóan a fájlok eléréséhez mindig szükségünk van internetre. Az olcsó mobil- és otthoni internet korában ez egyre kevesebbekenek jelent korlátot, a jövőbeni trendek pedig az árak további csökkenése felé mutatnak.

Internetbank, már az okostelefon felületén is

Nagy előrelépésnek számított az internetbank megjelenése, melyhez először asztali számítógépünkön vagy laptopunkon fértünk hozzá. Ennek köszönhetően elbúcsúzhattunk a bankfiókban kígyózó soroktól. Még egy lépést jelentett, amint ezen funkciókat már az okostelefon felületén is elérhettük, bárhol, bármikor. A biztonság sem szenved csorbát, a belépés biztonságát banktól függően jelszó, ujjlenyomat, üzenetben kapott egyszeri belépő vagy ezek kombinációja biztosítja.

QR-kód

A QR-kód egy speciális vonalkód, melynek rendkívűl széles a felhasználási köre. Jellemzően weboldalak linkjeinek megadására használják.

Hogyan működik?

Csak le kell tölteni egy QR-kódolvasó alkalmazást. Ezt követően az okostelefon kameráját a kód felé fordítva néhány másodpercen belül az adott weboldalon találjuk magunkat. Nincs szükség gépelésre!

Icsekk

A banki ügyintézés kapcsán már szóba kerültek a kígyózó sorok. Ennél már csak egy szörnyűbb környezet létezik: a posta. Céges levélfeladók ezernyi küldeménnyel, csekkkötegekkel sorbanálló nyugdíjasok, az ismerős ügyintézővel csevegő ügyfelek.

Ismerős?

Erre nyújt megoldást az Icsekk nevű alkalmazás. Az okostelefon és a program segítségével folyószámlája egyenlege terhére fizetheti be a csekkeket.

Hogyan is működik? Manapság minden egyes csekken megtalálható egy QR-kód – lásd korábbi pontunkat. Az okostelefon kameráját erre irányítva és bankkártyánk adatait előzetesen beállítva bárhol kiegyenlíthetjük a csekk ellenértékét.

Shazam

Utolsó pontnak egy szórakoztató nézőpontot adtunk listánkhoz. Hányszor kívánta Ön is régen, hogy egy jó zenét hallva bárcsak hozzájutna valahogy az előadó és a zeneszám címéhez. Erre nyújt tökéletes megoldást a ’Shazam’ nevű alkalmazás, mely a mikrofon segítségével „meghallgatja” a zenét, majd összehasonlítja az adatbázisában szereplő számokkal. Egyezés esetén már hozzá is jutottunk a kívánt információhoz!

Amint látja, az okostelefon számtalan módon könnyíti meg életét. Legyen hatékonyabb, akár már mától, a fenti tippek segítségével!

Navigation