Hogyan használja az internetet és kerüljön közelebb embertársaihoz

Az internet egy rendkívűli eszköz, mely alapjaiban változtatta meg életünk minden területét. Viták kereszttüzében áll azonban, sokak szerint inkább elszigetel, mint közelebb hoz minket egymáshoz. Mi az igaszság?

Az internet segítségével korábban elérhetetlennek tűnő célok váltak könnyen teljesíthető rutinfeladatokká. Mégis, időről időre felmerül, jót tesz-e  magánéletünknek ez a technológiai robbanás. Cikkünk végigveszi a legnépszerűbb alkalmazásokat, megvizsgálja azok hatásait és megpróbál választ adni a nagy kérdésre: elszigetel vagy összeköt minket a világháló?

Internettelefon és videótelefon

Legyen szó távol élő rokonokról, romantikus távkapcsolatról vagy multicéges konferenciahívásról, az internet- és videótelefon olcsó és hatékony módja a kapcsolattartásnak. Mindössze egy számítógépes alkalmazásra van szükség és egy headsetre, azaz egy mikrofonnal rendelkező fejhallgatóra. A videótelefonálás megoldotta a „sima” konferenciahívások egyik legnagyobb hátrányát, a mimika és a gesztusok adta többletinformáció hiányát. Utóbbiak mind a magnéletben, mind a szakmai életben létfontosságúak egy tárgyalás során. Mivel magánéletünkben is folyamatosan tárgyalunk szeretteinkkel, itt is nagy hasznát vehetjük ennek az eszköznek.

Elszigetel vagy összeköt? Válaszunk egyértelműen az utóbbi. Ha a felek videótelefonálásra adják a fejüket, távol vannak egymástól, a személyes találkozás sok időbe és / vagy pénzbe kerülne. A videótelefonálás tehát egy létező igényt elégített ki, közelebb hozva egymáshoz szeretteket és üzleti partnereket egyaránt.

Chat

A már a 90-es években hódító azonnali üzenetküldés a magán- és az üzleti életben is nap mint nap használt funkció. Ideális felhasználás esetén lényegretörően rövid üzeneteket küldhet vele, és gyors reakcióra számíthat.

Az üzleti életbe is beférkőzött technológiának a tapasztalatok szerint két fő hátulütője lehet nem megfelelő használat esetén. Egyrészt hajlamosak az egymáshoz közel ülő munkatársak is ellustulni és a személyes beszéd helyett a chathez folyamodni. Ez hosszas üzenetküldözgetés esetén időrabló lehet. Az Az e-maillel szemben gyakorlati haszna sincs írott mivoltának, alapvető munkahelyi szabály ugyanis, hogy a chaten keresztül kapott információt nem illik elmenteni és később arra hivatkozni.

Ezzel át is nyergeltünk a másik illetlen felhasználási szokásra. Néhányan előszeretettel gépelnek akár percekig is egy üzenetet, rengeteg pontot listázva. Ön ne tegye! Egy hosszú üzenet esetén javasoljuk, hogy írjon e-mailt. Ha gyors választ vár, az e-mail elküldtét követően inkább telefonáljon rá vagy keresse meg személyesen a levél címzettjét, így meggyorsítva a válaszadást.

Szétválaszt vagy összeköt? Megfelelően használva az utóbbi, érdemes azonban odafigyelnie, hogy ne éljen vissza vele.

E-Mail

Ősrégi eszköz, nem is bonyolódnánk ismertetésébe. Ha nem ismeri, valószínűleg egy barlangban élt az elmúlt 30 évben.

Térjünk is egyszerre a fő kérdésre: egybeforrunk általa vagy reménytelenül széthullunk? Harmadik válaszlehetőségként inkább a semleges kategóriába sorolnánk. Sok korábbi funkcióját a chat és az internettelefon vette át, így leginkább az üzleti életben maradt fontos szerepe.

Facebook

A szétválaszt vagy összeköt kérdésében a főkolompos. Az eredetileg szexpartnerek regisztereként indított rendszer már hosszú évek óta a vezető közösségi háló. Megoszthatjuk élményeinket, becsekkolhatunk szórakozóhelyeken és ezt ismerőseink tudtára is hagyhatjuk. Létrehozhatunk csoportokat vagy csatlakozhatunk hozzájuk baráti vagy érdeklődési körünk szerint.

Csupa haszon, igaz?

Nem feltétlenül. Az egyik gyakran hallott kritika szerint a facebookon és egyéb közösségi hálókon mindenki kedvező képet mutat magáról. Egy nyaralásról a legtutibb képeket töltjük fel, nem számolunk be ugyanakkor a veszekedésekről. Egy párkapcsolat esetén az örömteli pillanatok kerülnek megosztásra, míg a nehéz időszakok, szakításközeli helyzetek nem kerülnek nyilvánosságra.

És ez jól is van így!

Mindezt azért tartjuk fontosnak tisztázni, mert pszichológusok egybehangzó véleménye szerint a sok pozitív tartalom láttán életünket szegényebbnek és boldogtalanabbnak éljük meg, mint amilyen valójában.

Közelebb kerülünk egymáshoz vagy távolabb a facebook által? Ismét csak azt mondhatjuk: megfelelően használva gazdagítja életünket, túlzott fogyasztása azonban patológiás állapotot idézhet elő.

Önnek is azt tanácsoljuk, használja bölcsen a fenti eszközöket, ajándéka egy gazdagabb és teljesebb élet lesz.

Navigation